Piec kontaktowy DUBRA 1/600, Berief
Piec kontaktowy DUBRA 1/600, Berief
Piec kontaktowy marki Berief typu DUBRA jest wynikiem wieloletnich prac rozwojowych prowadzonych przez naszych doświadczonych inżynierów i projektantów. Rezultatem jest unikalnie zaprojektowana maszyna, wyprodukowana zgodnie z najwyższymi standardami, wykorzystująca olej termiczny jako czynnik równomiernie ogrzewający powierzchnię specjalnie zaprojektowanych płyt grzewczych z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Piece kontaktowe serii DUBRA, poza modelem 1/600, który można nazwać „kompaktowym” wykonywane są wg. indywidualnych potrzeb naszych klientów. Ich wydajność jest ściśle skorelowana z szerokością wejścia, długością taśmy i czasu niezbędnego do uzyskania pożądanego efektu zapiekania.
ZASTOSOWANIE PIECA DUBRA:
- Pieczenie, grillowanie, przyrumienianie, beztłuszczowe gotowanie,
- Obustronne smażenie i grillowanie bez konieczności używania dodatkowego tłuszczu,
- Grillowanie z wzorkami np. tostów dzięki zastosowaniu specjalnych płyt grzewczych, przenoszących wzór poprzez taśmę teflonową na produkt.
Produkty mięsne:
- Mięsne skrawki i kotlety, np. polędwiczki, karkówka, schab itp.,
- Hamburgery lub kulki / batony mięsne np. cevapcici,
- Wątróbki inne podroby,
- Kiełbaski, kaszanki itp.,
- Boczek/bekon krojony, nawet o grubości #2,0 mm,
- Filety drobiowe oraz nogi i skrzydełka,
- Krokiety mięsne i inne produkty.
Produkty warzywne:
- Grzyby np. pieczarki,
- Cebula cięta w krążki,
- Papryka,
- Krążki pomidora,
- Bakłażany, cukinie,
- Burgery warzywne i wegańskie,
- Placki ziemniaczane,
- Frytki ziemniaczane.
Produkty rybne i owoców morza:
- Filety rybne lub ryby w dzwonkach,
- Burgery rybne,
- Krewetki czy inne owoce morza.
Zastosowanie specjalne:
- Kromki chleba tostowego grillowane obustronnie lub np. jednostronnie ze znakiem,
- Placki PanCake,
- Placki ziemniaczane,
- Krokiety.
Inne produkty są możliwe po weryfikacji z producentem. Zachęcamy do składania zapytań.
Ważne cechy pieca Dubra:
- 5 lat gwarancji na płyty grzejne wykonane ze stali nierdzewnej,
- Wyłączne zastosowanie płyt ze stali nierdzewnej z ogrzewaniem olejem termicznym,
- Temperatura zapiekania / grillowania do 280 °C,
- Znormalizowane konstrukcje dla dużych obiektów gastronomicznych i przemysłu spożywczego,
- Gwarantowana wysokość między górną i dolną płytą na całej długości systemu,
- Możliwość obróbki produktów o grubości minimalnej nawet #2,0 mm do max. #50 mm,
- Precyzyjne wypoziomowanie maszyny ma kluczowe znaczenie, dlatego poszczególne stopki maszyny umożliwiają regulację ustawienia w zakresie do 60 mm,
- Łatwe czyszczenie dzięki otwartej konstrukcji ramy; system czyszczenia taśmy parą techniczną (DUBRA 1/600 zintegrowany agregat; większe modele para zewn.),
- Zatwierdzenie przez amerykańską agencję USDA,
- Proste i delikatne prowadzenie taśmy,
- Przyjazne dla operatora sterowanie dotykowe pieca DUBRA,
- Kompletna konstrukcja ze stali nierdzewnej z otwartym i łatwym dostępem,
- Taśmy teflonowe Teflon® wzmocnione włóknem szklanym,
- Sterowanie pneumatyczne siłowników sprężonego powietrza odbywa się za pośrednictwem sterownika PLC. Ten system sterowania kontroluje zawory magnetyczne, dzięki czemu bardzo szybko i precyzyjne śledzi aktualny ruch taśmy,
- Taśmy są napędzane za pomocą motoreduktora,
- Taśmy transportowe są prowadzone wokół powlekanych rolek napędowych. Wnętrze rolek napędowych jest chłodzone wodą,
- Osprzęt do zgrzewania taśm teflonowych (w cenie bazowej urządzenia),
- Wyciąg oparów na całej długości smażenia.
Opcje dodatkowe:
- Stacja pomp dla wtórnego obiegu oleju,
- Oddzielne obiegi oleju dla zróżnicowania temperatury dołu i góry pieca,
- Boczne zabezpieczenia ograniczające obieg ciepłego powietrza w celu ograniczenia ekspozycji intensywnych zapachów (np. smażenie krążków cebuli etc.),
- Rozszerzony obszar podawania na dolnej taśmie (możliwy również podgrzewany) do wstępnej koagulacji produktów płynnych np. PanCake,
- Specjalne wyposażenie do grillowania bekonu: rozszerzony obszar podawania dla krajalnicy, kanał zbierający wytapiany tłuszcz, system odtłuszczania taśmy, taśma chłodząca,
- Płyty z rowkami do grillowania znaku,
- Zintegrowany elektryczny system podgrzewania płynu termicznego z pompami obiegowymi,
- Zewnętrzny kocioł na olej termiczny z palnikiem olejowym lub gazowym,
- Systemy gotowania parowego oraz chłodzenia.
Dane techniczne:
- Stacja pomp do oleju termalnego,
- Sprężone powietrze: R1/2”, 0,5m3/h, 6-10 bar,
- Zasilanie elektryczne: ~400V 3/N/PE TNB-S 50Hz / 5x 25 mm2,
- Moc zainstalowana: ~52kW z zabezpieczeniem 100A,
- Woda do chłodzenia rolek napędu wejście: R½” max. temp. 15°C, zużycie ~100L/h,
- Woda do chłodzenia rolek napędu wyjście: R½” max. temp. 40°C,
- Para do czyszczenia taśmy: ~50kg/h, 1,5bar podłączenie R3/4”,
- Wymiary urządzenia: 2600 x 1700 x 2300 mm,
- Wymiary powierzchni grillowania: 1.000 x 600 mm (0,6 m2),
- Czas grillowania / pieczenia: od 30 sekund do 4 minut,
- Panel sterujący z 250 programami; temperatura i czas, stopień otwarcia taśm.
Szafa sterownicza:
- Szafa sterownicza zamontowana na maszynie, wykonana ze stali nierdzewnej, jest wyposażona w kompletne okablowanie, w pełni zgodne z niemieckimi przepisami VDE,
- Oprócz klawiatury wyświetlacza, szafka zawiera cyfrowy wyświetlacz temperatury przepływu oleju termicznego i temperatury oleju termicznego,
- Wyświetlacz temperatury przepływu oleju termicznego i przyciski umożliwiające ręczne sterowanie instalacją, przed przejściem do pracy automatycznej,
- Sterowanie urządzeniem odbywa się za pomocą systemu PLC z 250 programami przechowywanymi w naszym oprogramowaniu BERIMAT C 5,
- W celu ochrony przed wilgocią, z przodu głównego panelu znajdują się dodatkowe przezroczyste i zamykane drzwiczki.
Piec kontaktowy DUBRA 1/600, Berief