PLN

Piec kontaktowy DUBRA 1/600, Berief

Czas realizacji zamówienia:
na zamówienie
SKU
BER_DUBRA600
Piotr Kulik
phone icon 507 [wyświetl numer]

Piec kontaktowy DUBRA 1/600, Berief

Piec kontaktowy marki Berief typu DUBRA jest wynikiem wieloletnich prac rozwojowych prowadzonych przez naszych doświadczonych inżynierów i projektantów. Rezultatem jest unikalnie zaprojektowana maszyna, wyprodukowana zgodnie z najwyższymi standardami, wykorzystująca olej termiczny jako czynnik równomiernie ogrzewający powierzchnię specjalnie zaprojektowanych płyt grzewczych z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

Piece kontaktowe serii DUBRA, poza modelem 1/600, który można nazwać „kompaktowym” wykonywane są wg. indywidualnych potrzeb naszych klientów. Ich wydajność jest ściśle skorelowana z szerokością wejścia, długością taśmy i czasu niezbędnego do uzyskania pożądanego efektu zapiekania.

ZASTOSOWANIE PIECA DUBRA:

  • Pieczenie, grillowanie, przyrumienianie, beztłuszczowe gotowanie,
  • Obustronne smażenie i grillowanie bez konieczności używania dodatkowego tłuszczu,
  • Grillowanie z wzorkami np. tostów dzięki zastosowaniu specjalnych płyt grzewczych, przenoszących wzór poprzez taśmę teflonową na produkt.

Produkty mięsne:

  • Mięsne skrawki i kotlety, np. polędwiczki, karkówka, schab itp.,
  • Hamburgery lub kulki / batony mięsne np. cevapcici,
  • Wątróbki inne podroby,
  • Kiełbaski, kaszanki itp.,
  • Boczek/bekon krojony, nawet o grubości #2,0 mm,
  • Filety drobiowe oraz nogi i skrzydełka,
  • Krokiety mięsne i inne produkty.

Produkty warzywne:

  • Grzyby np. pieczarki,
  • Cebula cięta w krążki,
  • Papryka,
  • Krążki pomidora,
  • Bakłażany, cukinie,
  • Burgery warzywne i wegańskie,
  • Placki ziemniaczane,
  • Frytki ziemniaczane.

Produkty rybne i owoców morza:

  • Filety rybne lub ryby w dzwonkach,
  • Burgery rybne,
  • Krewetki czy inne owoce morza.

Zastosowanie specjalne:

  • Kromki chleba tostowego grillowane obustronnie lub np. jednostronnie ze znakiem,
  • Placki PanCake,
  • Placki ziemniaczane,
  • Krokiety.


Inne produkty są możliwe po weryfikacji z producentem. Zachęcamy do składania zapytań.

Ważne cechy pieca Dubra:

  • 5 lat gwarancji na płyty grzejne wykonane ze stali nierdzewnej,
  • Wyłączne zastosowanie płyt ze stali nierdzewnej z ogrzewaniem olejem termicznym,
  • Temperatura zapiekania / grillowania do 280 °C,
  • Znormalizowane konstrukcje dla dużych obiektów gastronomicznych i przemysłu spożywczego,
  • Gwarantowana wysokość między górną i dolną płytą na całej długości systemu,
  • Możliwość obróbki produktów o grubości minimalnej nawet #2,0 mm do max. #50 mm,
  • Precyzyjne wypoziomowanie maszyny ma kluczowe znaczenie, dlatego poszczególne stopki maszyny umożliwiają regulację ustawienia w zakresie do 60 mm,
  • Łatwe czyszczenie dzięki otwartej konstrukcji ramy; system czyszczenia taśmy parą techniczną (DUBRA 1/600 zintegrowany agregat; większe modele para zewn.),
  • Zatwierdzenie przez amerykańską agencję USDA,
  • Proste i delikatne prowadzenie taśmy,
  • Przyjazne dla operatora sterowanie dotykowe pieca DUBRA,
  • Kompletna konstrukcja ze stali nierdzewnej z otwartym i łatwym dostępem,
  • Taśmy teflonowe Teflon® wzmocnione włóknem szklanym,
  • Sterowanie pneumatyczne siłowników sprężonego powietrza odbywa się za pośrednictwem sterownika PLC. Ten system sterowania kontroluje zawory magnetyczne, dzięki czemu bardzo szybko i precyzyjne śledzi aktualny ruch taśmy,
  • Taśmy są napędzane za pomocą motoreduktora,
  • Taśmy transportowe są prowadzone wokół powlekanych rolek napędowych. Wnętrze rolek napędowych jest chłodzone wodą,
  • Osprzęt do zgrzewania taśm teflonowych (w cenie bazowej urządzenia),
  • Wyciąg oparów na całej długości smażenia.

Opcje dodatkowe:

  • Stacja pomp dla wtórnego obiegu oleju,
  • Oddzielne obiegi oleju dla zróżnicowania temperatury dołu i góry pieca,
  • Boczne zabezpieczenia ograniczające obieg ciepłego powietrza w celu ograniczenia ekspozycji intensywnych zapachów (np. smażenie krążków cebuli etc.),
  • Rozszerzony obszar podawania na dolnej taśmie (możliwy również podgrzewany) do wstępnej koagulacji produktów płynnych np. PanCake,
  • Specjalne wyposażenie do grillowania bekonu: rozszerzony obszar podawania dla krajalnicy, kanał zbierający wytapiany tłuszcz, system odtłuszczania taśmy, taśma chłodząca,
  • Płyty z rowkami do grillowania znaku,
  • Zintegrowany elektryczny system podgrzewania płynu termicznego z pompami obiegowymi,
  • Zewnętrzny kocioł na olej termiczny z palnikiem olejowym lub gazowym,
  • Systemy gotowania parowego oraz chłodzenia.

Dane techniczne:

  • Stacja pomp do oleju termalnego,
  • Sprężone powietrze: R1/2”, 0,5m3/h, 6-10 bar,
  • Zasilanie elektryczne: ~400V 3/N/PE TNB-S 50Hz / 5x 25 mm2,
  • Moc zainstalowana: ~52kW z zabezpieczeniem 100A,
  • Woda do chłodzenia rolek napędu wejście: R½” max. temp. 15°C, zużycie ~100L/h,
  • Woda do chłodzenia rolek napędu wyjście: R½” max. temp. 40°C,
  • Para do czyszczenia taśmy: ~50kg/h, 1,5bar podłączenie R3/4”,
  • Wymiary urządzenia: 2600 x 1700 x 2300 mm,
  • Wymiary powierzchni grillowania: 1.000 x 600 mm (0,6 m2),
  • Czas grillowania / pieczenia: od 30 sekund do 4 minut,
  • Panel sterujący z 250 programami; temperatura i czas, stopień otwarcia taśm.

Szafa sterownicza:

  • Szafa sterownicza zamontowana na maszynie, wykonana ze stali nierdzewnej, jest wyposażona w kompletne okablowanie, w pełni zgodne z niemieckimi przepisami VDE,
  • Oprócz klawiatury wyświetlacza, szafka zawiera cyfrowy wyświetlacz temperatury przepływu oleju termicznego i temperatury oleju termicznego,
  • Wyświetlacz temperatury przepływu oleju termicznego i przyciski umożliwiające ręczne sterowanie instalacją, przed przejściem do pracy automatycznej,
  • Sterowanie urządzeniem odbywa się za pomocą systemu PLC z 250 programami przechowywanymi w naszym oprogramowaniu BERIMAT C 5,
  • W celu ochrony przed wilgocią, z przodu głównego panelu znajdują się dodatkowe przezroczyste i zamykane drzwiczki.

Piec kontaktowy DUBRA 1/600, Berief