Maszyny dozujące

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 40

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 40

na stronę
Ustaw kierunek malejący

Maszyny dozujące stanowią niezastąpiony element wyposażenia każdej cukierni. Zapewniają precyzyjne porcjowanie nadzienia i powtarzalność wyrobu oraz wpływają na skrócenie czasu procesu dozowania. Jak jednak wybrać optymalne rozwiązanie? Eksperci HERT doradzą w zakresie jego doboru, przeprowadzając testy z urządzeniami i masami klienta w określonych warunkach produkcyjnych.

Urządzenia dozujące dla cukierni

Dozowniki cukiernicze sprawdzają się w pracy z masami o różnej gęstości – płynnymi, półpłynnymi, gładkimi lub zawierającymi cząstki stałe, na przykład bakalie, owoce lub kawałki czekolady. Maszyny dozujące mogą pracować samodzielnie lub zostać zintegrowane z linią produkcyjną – w drugim przypadku dobiera się odpowiedni model, dostosowany do takiego trybu działania. Dostarczane przez nas sprzęty składające się na wyposażenie cukierni są zbudowane w taki sposób, aby ich czyszczenie było łatwe, szybkie, a produkcja zgodna z restrykcyjnymi normami higienicznymi. Urządzenia są wykonane z materiałów i surowców dopuszczonych do kontaktu z żywnością, umożliwiając higieniczną i czystą pracę.

Wyposażenie zakładu w specjalistyczne urządzenia dozujące dla cukierni przynosi szereg korzyści. Główną zaletą jest oszczędność czasu i pieniędzy. Przedsiębiorstwa mają możliwość dokładnego przewidzenia kosztów produkcji, ponieważ proces dozowania staje się powtarzalny, co pozwala na ograniczenie strat i zużycia surowców, o które łatwo przy dozowaniu manualnym. Powtarzalność, jaką zapewniają dozowniki cukiernicze, sprawia również, że klienci zawsze otrzymują taki sam wyrób.

Dozowniki cukiernicze

Czym powinieneś się kierować, zaopatrując swój zakład w maszyny dozujące? Najważniejszym kryterium jest skala produkcji oraz rodzaj produkowanego asortymentu i wykorzystywanych w tym celu surowców. W powiązaniu z aspektem ekonomicznym – do wyboru są zarówno urządzenia zaawansowane i o dużych wydajnościach, jak i rozwiązania prostsze, tańsze w eksploatacji, o mniejszych wydajnościach i rozmiarach. Bardzo istotna jest łatwość i szybkość rozkładania, mycia i ponownego składania oraz przygotowania maszyn do pracy. Maszyny Unifiller pod tym względem znacznie prześcigają konkurencyjne urządzenia.

Specyficznym dozownikiem jest Multistacja Unifiller – urządzenie umożliwia składanie ciast, napełnianie, wydajną produkcję mini deserów i przekąsek, warstwowanie oraz dekorowanie. Wszystkie dozowniki cukiernicze Unifiller wyróżniają się bardzo dobrym wykonaniem, wytrzymałością i stabilną konstrukcją, zapewniając przy tym dozowanie produktu w sposób precyzyjny i delikatny, bez niszczenia jego struktury. Dozowniki Unifiller są przy tym urządzeniami uniwersalnymi: mają możliwość zmiany wielkości dozowanej porcji w określonym dla danego modelu zakresie dozy oraz pozwalają na regulację wysokości pracy w celu dopasowania do wyrobu, stanowiska pracy czy wzrostu operatora.

Dodatkowo oferujemy szeroki wybór akcesoriów w postaci wymiennych końcówek dozujących, igieł czy dysz rozszerzających zakres wykorzystania urządzenia. Nowoczesne oprogramowanie umożliwia również zapamiętanie ustawień oraz receptur.